Historien

 

Stavanger Døves Idrettsforening ble stiftet 4.oktober 1934.
Mannen som tok initiativ til å stifte SDIF var Halfdan Øvregård.

Den første styret i SDIF besto av:

Leder
 Halfdan Øvregård
Sekretær
 Bjarne Tobiassen
Kasserer
 Bjarne Tobiassen
Styremedlem
 Astri Berge (Øvregård)
Styremedlem
 Astri Berge (Rasmussen)
Materialforvalter
 John Vigrestad

 

Foreningen arrangerte første konkurranse i Couronne for døve i Stavanger. Couronne var et populært spill blant de døve, og det ble tegnet 24 medlemmer.

I de første årene gjorde ikke laget seg særlig bemerket, men allerede 2 år etter stiftelsen påtok SDIF arrangementet i DM i friidrett for døve. Det var i 1936 og laget høstet meget ros for arrangementet. John Vigrestad var den første SDIF-medlem som tok DM gull for junior i lengde.

Etter at Halfdan Øvregård og deretter John Vigrestad flyttet til Oslo i 1937 – årene, lå SDIF helt nede. Selv om laget eksisterte, var det ikke noe virksomhet å snakke om. Så kom krigen. Etter 5 års stillstand kom Idrettsforeningen igjen under ledelse av Karsten Samuelsen, og på møtet ble det forslått å opprette en fotballavdeling, og forslaget ble vedtatt. Etterpå ble det spørsmål om vi ville ha idrettsforeningen stiftet på nytt, altså 1945, eller fra 1934 da idrettsforeningen startet. Det ble bestemt av styret av foreningen måtte stå som stiftet i 1934, for den hadde ikke vært oppløst, bare i stillstand under 5 års krig.

Etter det begynte Døves Idrettsforeningen å blomstre, og gjennombruddet kom i Trondheim under DM i friidrett, fotball, svømming og kvinnehåndball og laget var bare 1 poeng etter Oslo i sammendraget. I 1948 – 1955 gjorde lagets kvinner og menn sterke innhugg i premielisten ved døvemesterskapene, og i disse årene ble Norges Døves Idrettsforbunds vandrepokal erobret til odel og eie. Navn som Gabriel Rafoss, Ingvald Sinnes og Arnulf Pedersen i herreklassen og Bergit (Rafoss) Gundersen, Marie (Rambjørg) Samuelsen, Birgitte (Larsen) Hangenholen og Reidun (Mathisen) Åsen i kvinneklassen, gjorde seg særlig bemerket i idrettsbanen.

Fra midten av 60 årene og i begynnelsen av 70 årene har det vært stille i SDIF, Men så snudde det seg til den riktige veien, og SDIF blomstret opp på nytt, særlig i de siste 20 årene. SDIF har arrangert mange døvemesterskaper som terrengløp, bordtennis, skøyter, friidrett, ski, skyting, fotball (ute og inne), håndball, volleyball og bowling.
Skolemesterskaper i friidrett, svømming, volleyball og innebandy.
Også internasjonalturneringer i volleyball, skyting, fotball.
Nordisk mesterskap i skyting, bowling og svømming.
SDIF´s største arrangement var i 1991: EM i terrengløp for døve her i Stavanger. Arrangementet var meget vellykket. Bare ros å høste inn fra aktive og publikum.

Translate »